blog_more

Italian Food XP

Italian Food XP

“Experience Italy South and Beyond” to inicjatywa mająca na celu promocję włoskich restauracji na całym świecie, które otrzymały znak „Ospitalità italiana”, produktów winiarskich i gastronomicznych oznaczonych odpowiednio znakami DOC, DOCG, IGT (w przypadku win) lub DOP, IGP, STG (w przypadku produktów spożywczych) oraz atrakcji turystycznych sześciu regionów Włoch (Basilicata, Kalabria, Kampania, Apulia, Sardynia i Sycylia). Nasz projekt jest wspierany przez ISNART (Istituto Nazionale Ricerche Turistiche) we współpracy z Unioncamere oraz ze środków włoskiego Ministerstwa Kultury i Turystyki (Ministero dei Beni e delle Attività Culturali e del Turismo) przeznaczonych na promocję włoskiego sektora winiarsko-gastronomicznego, obecności włoskich restauracji w Polsce, produktów rolno-spożywczych oraz sześciu wymienionych regionów. 

Wszyscy miłośnicy kuchni włoskiej wiedzą, że jakość każdego produktu wynika z jego głębokiego związku z ziemią, z której pochodzi. Właśnie ten związek chcemy podkreślić poprzez projekt “Experience Italy South and Beyond”, realizując go także przez intensywną strategię komunikacji, stosowaną w mediach społecznościowych, na stronie internetowej i poprzez aplikację, która powstała specjalnie dla tego projektu. 

Sercem naszych działań są dwie fazy „doświadczania” - IN i OUT, które będą odbywać się równolegle w okresie od czerwca do września 2016. Na pierwszą z nich składają się spotkania i wycieczki edukacyjne z udziałem delegacji zagranicznych, pochodzących z krajów, do których się zwracamy się - złożonych z osób odpowiedzialnych za zakupy i/lub importerów, operatorów turystycznych i przedstawicieli biur podróży, osób działających w branży informacyjnej specjalizujących się w sektorze Food&Tourism (blogerów oraz innych działających zarówno on- jak i off-line) oraz z przedstawicieli branży turystycznej z południowych Włoch i branży rolno-spożywczej, ze szczególnym uwzględnieniem młodych przedsiębiorców z tego sektora i przedsiębiorców, których produkty posiadają wymienione już oznaczenia pochodzenia. Druga faza będzie polegała na zorganizowaniu tygodnia, w którym restauracje zaproponują, poza zwykłą ofertą, menu zainspirowane kuchnią sześciu promowanych regionów. 


 

Polecane

post3

Build Up The Knowledge with Accademia CCIIP

Włoska Izba Przemysłowo-Handlowa w Poslce ma przyjemność przedstawić Państwu Accademię CCIIP, nowy projekt w ramach Centrum Badawczego, którego celem jest wymiana wiedzy biznesowej przydatnej zarówno Członkom CCIIP jak...

więcej
post3

Komunikat Prasowy: International Automotive Business Meeting 2020 - Online Edition

20 października odbył się International Automotive Business Meeting, kluczowe wydarzenie z sektora motoryzacyjnego. Głownymi tematami IABM2020 były pojazdy autonomiczne i elektromobilność i po raz pierwszy wydarzenie odbyło się...

więcej
post3

INFORMACJA PRASOWA - WALNE ZGROMADZENIE CZŁONKÓW Z DNIA 24 WRZEŚNIA 2020 R.

  Walne Zgromadzenie Członków Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce, które odbyło się dzisiaj tj. 24 września 2020 r., powołało nowy Zarząd Izby, który będzie pełnić swoją funkcję do momentu zatwierdzenia...

więcej