blog_more

Wielki sukces pierwszej edycji masterclass, projektu True Italian Taste dotyczącej włoskiego sera DOP (CHNP)

 

Data: 19.11.2019

I sesja masterclass: 10:00-13:30

II sesji masterclass: 17:00-20:30
Lokalizacja : Akademia Kulinarna Whirpool, Soho Factory, Mińska 25/Lokal 57, 03-808 Warszawa

 

19 listopada wystartował  w Warszawie projekt „True Italian Taste” w Polsce,  jego celem jest w związku z tak zwanym zjawiskiem Italian Sounding dowartościowanie autentycznych włoskich produktów. Pierwszy masteclass poświęcony był następującym włoskim serom DOP(ChNP):

 

 

Parmigiano Reggiano DOP(ChNP)
Pecorino Toscano DOP(ChNP)
Gorgonzola DOP(ChNP)
Mozzarella di Bufala Campana DOP(ChNP)

 

 

W przyjaznej lokalizacji, jaką jest szkoła gotowania Whirpool Akademii Kulinarna odbyły się dwie sesje masteclass: pierwsza rano dla restauratorów i operatorów ho.re.ca, druga późnym popołudniem dla dziennikarzy, blogerów i influencerów.

 

 

Wiceprezes Włoskiej  Izby Handlo-Przemysłowej w Polsce  Emiliano Castagna przedstawił projekt i jego cele, następnie  przy udziale szefów kuchni Akademii Kulinarnej Marco Ghia i Cristiny Catese przeprowadzono dla zebranych 35 gości degustację serów wraz z objaśnieniami. Poranne masteclass ze „sprzedawcami” obejmowały analizę  opakowań, w celu rozpoznawania oryginalnego produktu, specyfikacji konserwacji, łańcucha produkcji, charakterystycznych cech organoleptycznych i zastosowania w kuchni. Z influencerami, uczestnikami drugiej sesji masterclass w czasie warsztatów skupiono się na podkreśleniu niezwykłego charakteru i wyjątkowości produktów z Włoch oraz ich związku w zależności  od obszaru produkcji.

 


Na zakończenie degustacji program obejmował pokaz gotowania, w czasie którego uczestnicy brali czynny udział w przygotowywaniu potraw z promowanych serów.

 

Projekt będzie kontynuowany w 2020 r. poprzez organizację kolejnych dwóch warsztatów masterclass które zaplanowane są na luty i kwiecień 2020, zajęcia dotyczyć będą włoskich szynek  DOP(ChNP) i włoskich win musujących (Franciacorta, Prosecco i Spumante).

 


Projekt True Italian Taste jest promowany i finansowany przez włoskie Ministerstwo Rozwoju Gospodarczego (MiSE), a organizowany  przez Assocamerestero - Stowarzyszenie Włoskich Izb Handlowych za granicą.


 

Polecane

post3

NIE PRZEGAP: Webinar “Road to IABM” #2 - "Poland and Silesia – the right location for business and foreign automotive investments"

Mamy przyjemność zaprosić Państwa na drugi webinar z cyklu “Road to IABM”.Webinar “Road to IABM” #2: Polska i Śląsk – najlepsza lokalizacja dla biznesu i zagranicznych inwestycji w sektorze...

więcej
post3

NAGRANIE WEBINARU "Factoring w czasach koronawirusa"

Publikujemy dla Państwa nagranie webinaru #7 pt.: "Faktoring w czasach koronawirusa" Data: 09.06.2020 Godzina: 11:00 Język: angielski Szczególne podziękowania dla naszych speaker'ów, którymi w tej edycji byli: Paweł...

więcej
post3

Webinar CCIIP: "Faktoring w dobie koronawirusa"

Włoska Izba rozpoczęła projekt webinarów sektorowych, podczas których omawiane są tematy ważne dla przedsiębiorców w dobie światowego kryzysu związanego z epidemią koronawirusa. Celem projektu jest dostarczenie...

więcej