Tytuł: Masterclass włoskie szynki ChNP
Data: 27.02.2020
Lokalizacja: Akademia Kulinarna Whirpool w Warszawie
Instruktorzy: Marco Ghia i Cristina Catese
Program:
27 lutego 2020 odbędzie się drugie Masterclass z serii True Italian Taste, projektu promowanego i finansowanego przez Rząd Włoski, a realizowanego przez Assocamerestero - Stowarzyszenie Włoskich Izb Handlowych za granicą, w celu zwalczania zjawiska zwanego „Italian Sounding” oraz chronienia autentyczności wysokiej jakości produktów włoskich.
Masterclass będzie poświęcony następującym włoskim szynkom ze świadectwem pochodzenia:
• Szynka Parmeńska DOP/ ChNP
• Szynka San Daniele DOP/ ChNP
• Szynka Toskańska DOP/ ChNP
Masterclass będzie skierowany do dwóch grup odbiorców. Rano odbędzie się sesja dla restauratorów, importerów i dystrybutorów włoskich produktów działających w Polsce.
Popołudniu natomiast dla polskich blogerów i influencerów.
Część I
MASTERCLASS DLA RESTAURATORÓW I DYSTRYBUTORÓW WŁOSKICH PRODUKTÓW
10:00 start wydarzenia, rejestracja gości
10:15 – 10:30 prezentacja projektu True Italian Taste (prelegent: Emiliano Castagna - wiceprezes Włoskiej Izby Handlowej w Polsce, ekspert ds. włoskiej kultury kulinarnej i wina)
10.30 – 11.00 degustacja włoskich szynek ChNP (Prosciutto di Parma DOP, Prosciutto San Daniele DOP, Prosciutto Toscano DOP) z objaśnieniem smaku każdego ich rodzaju od słodkiego po słony (pod redakcją Emiliano Castagna)
11:00 – 12:00 serwowanie i prezentacja połączeń włoskiej szynki z innymi produktami (Marco Ghia – włoski szef kuchni)
12:00 – 12:30 czas na dyskusję, pytania, wywiady
13:00 – zakończenie wydarzenia
Część II
MASTERCLASS DLA MEDIÓW, INFLUENCERÓW I BLOGGERÓW
18:00 start wydarzenia, rejestracja gości
18:15 – 18:30 prezentacja projektu True Italian Taste (prelegent: Emiliano Castagna - wiceprezes Włoskiej Izby Handlowej w Polsce, ekspert ds. włoskiej kultury kulinarnej i wina)
18:30 – 19:00 degustacja włoskich szynek ChNP (Prosciutto di Parma DOP, Prosciutto San Daniele DOP, Prosciutto Toscano DOP), z objaśnieniem smaku każdego ich rodzaju od słodkiego po słony (pod redakcją Emiliano Castagna)
19:00 – 20:30 warsztaty kulinarne z udziałem gości prowadzone przez szefową kuchni Cristinę Catese - po dwa przepisy dla każdego rodzaju włoskiej szynki ChNP
20.30 – 21:00 degustacja przygotowanych potraw i czas na pytania oraz wywiady
21:00 zakończenie wydarzenia