blog_more

Już 27 lutego kolejny Masterclass z włoskie szynki ChNP w roli głównej - True Italian Taste

 

Tytuł: Masterclass włoskie szynki ChNP

Data: 27.02.2020

Lokalizacja: Akademia Kulinarna Whirpool w Warszawie

Instruktorzy: Marco Ghia i Cristina Catese

 

Program:

 27 lutego 2020 odbędzie się drugie Masterclass  z serii True Italian Taste, projektu promowanego i finansowanego przez Rząd Włoski, a realizowanego przez Assocamerestero - Stowarzyszenie Włoskich Izb Handlowych za granicą, w celu  zwalczania zjawiska zwanego „Italian Sounding” oraz chronienia autentyczności wysokiej jakości produktów włoskich.

Masterclass będzie poświęcony następującym  włoskim szynkom ze świadectwem pochodzenia: 

• Szynka Parmeńska DOP/ ChNP

• Szynka San Daniele DOP/ ChNP

• Szynka Toskańska DOP/ ChNP

Masterclass będzie skierowany do dwóch grup odbiorców. Rano odbędzie się sesja  dla restauratorów, importerów i dystrybutorów włoskich produktów działających w Polsce.

Popołudniu natomiast dla  polskich blogerów i influencerów.

 

Część I

MASTERCLASS DLA RESTAURATORÓW I DYSTRYBUTORÓW WŁOSKICH PRODUKTÓW

 

10:00 start wydarzenia, rejestracja gości

10:15 – 10:30 prezentacja projektu True Italian Taste (prelegent: Emiliano Castagna - wiceprezes Włoskiej Izby Handlowej w Polsce, ekspert ds. włoskiej kultury kulinarnej i wina)

10.30 – 11.00 degustacja włoskich szynek ChNP (Prosciutto di Parma DOP, Prosciutto San Daniele DOP, Prosciutto Toscano DOP) z objaśnieniem smaku każdego ich rodzaju od słodkiego po słony (pod redakcją Emiliano Castagna)

11:00 – 12:00 serwowanie i prezentacja połączeń włoskiej szynki z innymi produktami (Marco Ghia – włoski szef kuchni)

12:00 – 12:30 czas na dyskusję, pytania, wywiady

13:00 – zakończenie wydarzenia

 

Część II

MASTERCLASS DLA MEDIÓW, INFLUENCERÓW I BLOGGERÓW

18:00 start wydarzenia, rejestracja gości

18:15 – 18:30  prezentacja projektu True Italian Taste (prelegent: Emiliano Castagna - wiceprezes Włoskiej Izby Handlowej w Polsce, ekspert ds. włoskiej kultury kulinarnej i wina)

18:30 – 19:00 degustacja włoskich szynek ChNP (Prosciutto di Parma DOP, Prosciutto San Daniele DOP, Prosciutto Toscano DOP), z objaśnieniem smaku każdego ich rodzaju od słodkiego po słony (pod redakcją Emiliano Castagna) 

19:00 – 20:30 warsztaty kulinarne z udziałem gości prowadzone przez szefową kuchni Cristinę Catese - po dwa przepisy dla każdego rodzaju włoskiej szynki ChNP 

20.30 – 21:00 degustacja przygotowanych potraw i czas na pytania oraz wywiady

21:00 zakończenie wydarzenia

 

 

Polecane

post3

Komunikat Prasowy: International Automotive Business Meeting 2020 - Online Edition

20 października odbył się International Automotive Business Meeting, kluczowe wydarzenie z sektora motoryzacyjnego. Głownymi tematami IABM2020 były pojazdy autonomiczne i elektromobilność i po raz pierwszy wydarzenie odbyło się...

więcej
post3

RUSZYŁY ZAPISY NA IABM2020

    RUSZYŁY ZAPISY NA IABM2020 Nie przegap kolejnej edycji International Automotive Business Meeting (IABM), która odbędzie się już 20 października 2020 roku.   Edycja 2020 International Automotive Business Meeting odbędzie...

więcej
post3

INFORMACJA PRASOWA - WALNE ZGROMADZENIE CZŁONKÓW Z DNIA 24 WRZEŚNIA 2020 R.

  Walne Zgromadzenie Członków Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce, które odbyło się dzisiaj tj. 24 września 2020 r., powołało nowy Zarząd Izby, który będzie pełnić swoją funkcję do momentu zatwierdzenia...

więcej