blog_more

Włoskie aperitivo online, czyli True Italian Taste: Włoskie bąbelki

 

Po oryginalnych włoskich szynkach, nadeszła pora na włoskie bąbelki. Na trzeciej włoskiej masterclass zorganizowanej w ramach projektu True Italian Taste zaprezentowano oryginalne włoskie wina musujące. O włoskich bąbelkach rozmawialiśmy w gronie znawców wina i kulinariów w bardzo nietypowej formie – aperitivo online!

 

 

Idealny sposób na letni wieczór? Odpowiedź jest prosta: grupa przyjaciół, kieliszek dobrego, włoskiego musującego wina i pyszne aperitivo! 17 czerwca o godzinie 19:00 w formie aperitivo odbyło się kolejne spotkanie w ramach cyklu True Italian Taste. Tym razem do tego wyjątkowego wydarzenia w prawdziwie włoskim stylu mógł dołączyć każdy! Darmowe i otwarte dla wszystkich zainteresowanych wydarzenie live można było zobaczyć na profilu Camera di Commercio e dell'Industria Italiana in Polonia oraz kanałach partnerów.

 

Tym razem na naszym Masterclass w towarzystwie zaproszonych gościznawców wina, dziennikarzy, sommelierów, dystrybutorów i szefów kuchni – rozmawialiśmy o znakomitych włoskich winach musujących:

 

·         Trento DOC

·         Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

·         Franciacorta

·         Asti DOCG.

 

O włoskich bąbelkach rozmawialiśmy w towarzystwie znawcy wina, redaktora naczelnego Magazynu Ferment, związanego z portalem Winicjatywa – Tomasza Prange-Barczyńskiego, dziennikarki kulinarnej Małgosi Minty, Ani Kotlińskiej-Bubały ze Stowarzyszenia Kobiety i Wino, redaktor naczelnej pisma RestauracjaAnny Jabłońskiej, szefów kuchni Akademii Kulinarnej Whirlpool Cristiny Catese i Marco Ghia oraz Piotra Głowackiego – aktora i założyciela akcji #mimanchiitalia. Dyskusję poprowadził Emiliano Castagna z Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej.

 

Nasi eksperci przybliżali tradycje produkcji win musujących we Włoszech i o wyjątkowych aromatach zamkniętych w butelkach. Nasi eksperci podpowiedzieli, czym kierować się przy wyborze win i jak sparować je z ulubionymi daniami. Przy czym, degustowaliśmy wyśmienite włoskie, oryginalne produkty – dzięki czemu, można było choć przez chwilę poczuć się jak podczas tradycyjnego, włoskiego aperitivo.

 

Medialny patronat nad wydarzeniem objął portal Winicjatywa, Ferment. Pismo o winie, Food Service, OuiChef.pl, Restauracja. Pismo branży gastronomicznej oraz Stowarzyszenie Kobiety i Wino. Część win do degustacji dostarczył dystrybutor włoskich win Le Barbatelle, a włoskie specjały do przygotowania aperitivo dostarczyła firma North Coast.
_______________________

Projekt True Italian Taste jest finansowany przez włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Współpracy Międzynarodowej, promowany przez Assocamerestero oraz Włoską Izbę Przemysłowo-Handlową w Polsce w celu ochrony oraz promocji wartości autentycznych, włoskich produktów spożywczych na całym świecie. True Italian Taste jest częścią programu The Extraordinary Italian Taste.

 

Polecane

post3

NIE PRZEGAP: Webinar “Road to IABM” #2 - "Poland and Silesia – the right location for business and foreign automotive investments"

Mamy przyjemność zaprosić Państwa na drugi webinar z cyklu “Road to IABM”.Webinar “Road to IABM” #2: Polska i Śląsk – najlepsza lokalizacja dla biznesu i zagranicznych inwestycji w sektorze...

więcej
post3

NAGRANIE WEBINARU "Factoring w czasach koronawirusa"

Publikujemy dla Państwa nagranie webinaru #7 pt.: "Faktoring w czasach koronawirusa" Data: 09.06.2020 Godzina: 11:00 Język: angielski Szczególne podziękowania dla naszych speaker'ów, którymi w tej edycji byli: Paweł...

więcej
post3

Webinar CCIIP: "Faktoring w dobie koronawirusa"

Włoska Izba rozpoczęła projekt webinarów sektorowych, podczas których omawiane są tematy ważne dla przedsiębiorców w dobie światowego kryzysu związanego z epidemią koronawirusa. Celem projektu jest dostarczenie...

więcej