blog_more

Włoskie aperitivo online, czyli True Italian Taste: Włoskie bąbelki

 

Po oryginalnych włoskich szynkach, nadeszła pora na włoskie bąbelki. Na trzeciej włoskiej masterclass zorganizowanej w ramach projektu True Italian Taste zaprezentowano oryginalne włoskie wina musujące. O włoskich bąbelkach rozmawialiśmy w gronie znawców wina i kulinariów w bardzo nietypowej formie – aperitivo online!

 

 

Idealny sposób na letni wieczór? Odpowiedź jest prosta: grupa przyjaciół, kieliszek dobrego, włoskiego musującego wina i pyszne aperitivo! 17 czerwca o godzinie 19:00 w formie aperitivo odbyło się kolejne spotkanie w ramach cyklu True Italian Taste. Tym razem do tego wyjątkowego wydarzenia w prawdziwie włoskim stylu mógł dołączyć każdy! Darmowe i otwarte dla wszystkich zainteresowanych wydarzenie live można było zobaczyć na profilu Camera di Commercio e dell'Industria Italiana in Polonia oraz kanałach partnerów.

 

Tym razem na naszym Masterclass w towarzystwie zaproszonych gościznawców wina, dziennikarzy, sommelierów, dystrybutorów i szefów kuchni – rozmawialiśmy o znakomitych włoskich winach musujących:

 

·         Trento DOC

·         Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

·         Franciacorta

·         Asti DOCG.

 

O włoskich bąbelkach rozmawialiśmy w towarzystwie znawcy wina, redaktora naczelnego Magazynu Ferment, związanego z portalem Winicjatywa – Tomasza Prange-Barczyńskiego, dziennikarki kulinarnej Małgosi Minty, Ani Kotlińskiej-Bubały ze Stowarzyszenia Kobiety i Wino, redaktor naczelnej pisma RestauracjaAnny Jabłońskiej, szefów kuchni Akademii Kulinarnej Whirlpool Cristiny Catese i Marco Ghia oraz Piotra Głowackiego – aktora i założyciela akcji #mimanchiitalia. Dyskusję poprowadził Emiliano Castagna z Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej.

 

Nasi eksperci przybliżali tradycje produkcji win musujących we Włoszech i o wyjątkowych aromatach zamkniętych w butelkach. Nasi eksperci podpowiedzieli, czym kierować się przy wyborze win i jak sparować je z ulubionymi daniami. Przy czym, degustowaliśmy wyśmienite włoskie, oryginalne produkty – dzięki czemu, można było choć przez chwilę poczuć się jak podczas tradycyjnego, włoskiego aperitivo.

 

Medialny patronat nad wydarzeniem objął portal Winicjatywa, Ferment. Pismo o winie, Food Service, OuiChef.pl, Restauracja. Pismo branży gastronomicznej oraz Stowarzyszenie Kobiety i Wino. Część win do degustacji dostarczył dystrybutor włoskich win Le Barbatelle, a włoskie specjały do przygotowania aperitivo dostarczyła firma North Coast.
_______________________

Projekt True Italian Taste jest finansowany przez włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Współpracy Międzynarodowej, promowany przez Assocamerestero oraz Włoską Izbę Przemysłowo-Handlową w Polsce w celu ochrony oraz promocji wartości autentycznych, włoskich produktów spożywczych na całym świecie. True Italian Taste jest częścią programu The Extraordinary Italian Taste.

 

Polecane

post3

Komunikat Prasowy: International Automotive Business Meeting 2020 - Online Edition

20 października odbył się International Automotive Business Meeting, kluczowe wydarzenie z sektora motoryzacyjnego. Głownymi tematami IABM2020 były pojazdy autonomiczne i elektromobilność i po raz pierwszy wydarzenie odbyło się...

więcej
post3

RUSZYŁY ZAPISY NA IABM2020

    RUSZYŁY ZAPISY NA IABM2020 Nie przegap kolejnej edycji International Automotive Business Meeting (IABM), która odbędzie się już 20 października 2020 roku.   Edycja 2020 International Automotive Business Meeting odbędzie...

więcej
post3

INFORMACJA PRASOWA - WALNE ZGROMADZENIE CZŁONKÓW Z DNIA 24 WRZEŚNIA 2020 R.

  Walne Zgromadzenie Członków Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce, które odbyło się dzisiaj tj. 24 września 2020 r., powołało nowy Zarząd Izby, który będzie pełnić swoją funkcję do momentu zatwierdzenia...

więcej